Officieel: KIA XCeed, de Ceed als crossover

Zoals beloofd trekt de Ceed als nieuwe XCeed een crossoverpak aan. Zo zou hij praktischer moeten zijn door zijn hogere bodemvrijheid en ruimere koffer. Hij zal ook beschikbaar zijn als plug-inhybride.

Na de eerste teaserfoto is hier de vierde koetswerkversie van de Ceed vanuit alle hoeken. Die voegt zich bij de familie die al bestaat uit een vijfdeurs, een ProCeed-shooting brake en de meer traditionele break Sportswagon. Deze Koreaanse crossover heet nu XCeed en zal in het derde kwartaal van 2019 op de markt komen.

Grotere koffer

Voor deze nieuwe versie zegt Kia de Ceed volledig te hebben hertekend. Alleen de voordeuren zouden overgenomen zijn van de vijfdeurs. Alle andere koetswerkpanelen zijn specifiek. Ook de wielbasis is identiek aan die van de vijfdeurs, maar deze XCeed is iets langer (4,39 meter) dankzij de langere voor- (+25 millimeter) en achteroverhang (+60 millimeter). Daardoor wordt de kofferruimte groter. Die wint 31 liter ten opzichte van de vijfdeurs, tot 426 liter in deze XCeed.

Bodemvrijheid

Vergeleken met de vijfdeurs valt de XCeed ook op door zijn verhoogde bodemvrijeheid. Deze crossover heeft een bodemvrijheid van maximaal 18 centimeter met zijn 18-duimsvelgen. De onderkant van het koetswerk is dus iets meer dan 4 centimeter hoger dan dat van de vijfdeurs. Dat moet de instap vergemakkelijken en is ook interessant voor wie graag een hogere rijpositie heeft.

Supervision

De Kia XCeed zal Kia's eerste digitale instrumentenpaneel lanceren. Het 12,3 duim grote display, Supervision, vervangt dan de traditionele kilometer- en toerenteller. Deze crossover zal ook een van de eerste Kia’s zijn die de nieuwe generatie van het UVO Connect-infotainmentsysteem aanbiedt in Europa. Met een eigen eSIM-kaart zal dit systeem in staat zijn om tijdens de rit in realtime gegevens op te halen (verkeersinformatie, weer, bezienswaardigheden, prijzen en beschikbaarheid van parkeerplaatsen, enzovoort). Bovendien kunnen chauffeurs via hun smartphone diagnostische gegevens krijgen over hun auto en de ritten die ze maken.

Plug-inhybride

Bij de lancering zal de Kia XCeed beschikbaar zijn met drie turbobenzinemotoren met directe injectie van 120, 140 of 204 pk. Kia zal ook twee dieselversies aanbieden: een 1.6 Smartstream met 115 of 136 pk. Daarna zullen er vanaf 2020 milde hybrides met 48 volt en een plug-inhybride in het gamma worden opgenomen.


Bron: Vroom.
Gallerij

Sterckx - De Smet article image