De RED DOLPHINS bereiden zich voor op de OS van Parijs in 2024

Ter gelegenheid van het Europees kampioenschap voor Bemanningen L30 zijn schipper Jonas Gerckens en zijn team verheugd om de naam bekend te maken van het Belgisch offshore-zeilteam dat zich voorbereidt op de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

De ambitie van de Red Dolphins is duidelijk: België kwalificeren voor de Olympische Spelen en het land een plek bezorgen in de TOP 8 van deze eerste offshore-zeilwedstrijd ‘dubbel gemengd’ in de geschiedenis van de Olympische Spelen.

Voor Jonas Gerckens klonk de naam Red Dolphins als vanzelfsprekend “Geïnspireerd door de Belgische traditie om een naam te kiezen waarbij ‘Red’ aan een dier wordt gekoppeld, dachten we onmiddellijk aan Red Dolphins. De dolfijn is snel en snelheid is absoluut essentieel bij het offshore zeilen. Maar de dolfijn is ook sympathiek, naar het imago van de Belgen in de wereld. Dat gezegd zijnde, is sympathiek niet hetzelfde als braaf! Aan zijn blik te zien, is hij duidelijk vastberaden. We zijn er niet om de boeien op te halen! En daarnaast is het ook een knipoog naar de dieren zelf. Ik kom ze vaak tegen op zee, en ze begeleiden me regelmatig tijdens mijn offshore-wedstrijden en trainingen.”

Deze week ontvangt het team van Jonas Gerckens in Marseille een bijzondere gaste aan boord van hun L30-boot om deel te nemen aan het Europees kampioenschap offshore zeilen voor Bemanningen (van 21 tot 23 augustus). Het gaat om de Gentse Evi Van Acker (drie deelnames aan de OS en bronzen medaille op de OS van Londen in 2012 in de Laserklasse). De Red Dolphins zullen tijdens deze regatta heel wat kunnen opsteken van haar olympische ervaring en expertise.

Evi: “Dag op dag 3 jaar geleden heb ik mijn laatste regatta gezeild. Dat was op 21 augustus 2017 tijdens het wereldkampioenschap in de Laser Radial-klasse. Ik moet zeggen dat ik het fijn vind om weer op het water te vertoeven, ook al ben ik definitief gestopt met topsport op persoonlijk niveau. Jonas heeft mij gevraagd om aan deze wedstrijd in Marseille deel te nemen. Ik hou van de plek en het team is leuk; daarom heb ik niet geaarzeld om mee te doen en hen deze week te vergezellen.”

Jonas: “Evi is een gerenommeerde wedstrijdzeilster en kan ons veel leren over bepaalde aspecten die schippers van het offshore zeilen minder goed beheersen, zoals de startfasen, de eerste keren overstag gaan of het lezen van het wateroppervlak in de eerste minuten van de wedstrijd. Haar ervaring met de olympische voorbereiding zal een echte meerwaarde betekenen voor de Red Dolphins. Ik kijk ernaar uit om de eerste keer met haar te zeilen, want we hebben elkaar al aan land ontmoet met het Volvo-team, maar nog nooit op zee.”

Voor deze wedstrijd in Marseille kunnen de Red Dolphins ook een beroep doen op de expertise van de Antwerpse schipper Pieter Tack (hij heeft al op verschillende podia van grote offshore-zeilwedstrijden gestaan, zoals de Fastnet, de Carribean600 en de Rolex Middle Sea Race).

Al meer dan een jaar traint Jonas Gerckens met Sophie Faguet, Marie-Amélie Lenaerts en hun coach Benoit Charon op de L30 (vermoedelijk model voor de OS van Parijs).

De offshore-zeilwedstrijd van de Olympische Spelen in Parijs is een wedstrijd in de categorie gemengd dubbel. De selectie van de partner van Jonas Gerckens voor deze grote uitdaging is nog volop bezig.

De Red Dolphins trainen al verschillende maanden in de baai van Marseille, de plek waar de offshore-zeilwedstrijd van de OS 2024 zal plaatsvinden. Op die manier kan de bemanning het wateroppervlak en zijn bijzonderheden (meer bepaald met betrekking tot het weer) leren kennen.

Op het L30-circuit pakten Jonas Gerckens en Sophie Faguet in oktober 2019 voor België de zilveren medaille op het EK zeilen ‘dubbel gemengd’ in Venetië.

Tijdens de eerste week van september 2020 zullen ze die titel verdedigen in Genua.

Gallerij

Sterckx - De Smet article image