Polestar evalueert sterkte koolstofvezel in succesvolle eerste crashtest

Polestar heeft de eerste in een reeks crashtests uitgevoerd die deel uitmaken van de ontwikkeling van de Polestar 1. Het is de eerste keer dat de Volvo Car Group de sterkte van een koetswerk van met koolstofvezel versterkt polymeer evalueert in een echte crashsituatie.

“We waren heel enthousiast over deze crashtest. Met de eerste crashtest van de Polestar 1 hebben we ongebaande paden betreden”, zegt Thomas Ingenlath, Chief Executive Officer van Polestar. “Dit was een cruciale horde in de ontwikkeling van de Polestar 1: we moesten zeker weten dat de ideeën en berekeningen waarmee we deze wagen hebben opgebouwd correct waren. En dat waren ze ook.”

In tegenstelling tot een stalen koetswerk waarbij de ingebouwde kreukelzones plooien om de hoeveelheid energie van de botsing die de inzittenden bereikt te verminderen, spreidt koolstofvezel de energie door te barsten en versplinteren.

De manier waarop het koetswerk in koolstofvezel reageerde op de extreme krachten die ontstaan door de impact werd nauwgezet bestudeerd. De ingenieurs onderzochten ook hoe de onderliggende stalen koetswerkstructuur en de verstevigende libel in koolstofvezel de krachten opvingen.

Het evaluatieprototype van de Polestar 1, dat deel uitmaakt van de eerste Polestar 1-constructiereeks, werd tegen een snelheid van 56 km/u tegen een stilstaande hindernis gekatapulteerd. Zo werd een frontale botsing gesimuleerd.

Het merendeel van de energie werd geabsorbeerd door de crashstructuur van de wagen, en wat overbleef werd door de koetswerkpanelen in koolstofvezel afgezwakt overgebracht op de koetswerkstructuur, die stijf bleef en na de crash niet geplooid of verbogen was.

Zef van der Putten, Polestar-verantwoordelijke voor koolstofvezel, legt uit: “De resultaten van deze eerste crashtest bevestigen dat een koetswerk in koolstofvezel voor de Polestar 1 de juiste keuze was. Ze tonen ook aan dat koolstofvezel voldoet aan de strengste veiligheidsnormen. Dit is een voorbeeld van de wijze waarop Polestar binnen de Volvo Car Group de leiding neemt voor de ontwikkeling van nieuwe technologie.”

De crashtest vond plaats in het Volvo Cars Safety Centre in het Zweedse Göteborg, waar crashtests worden uitgevoerd met wagens en andere voertuigen in allerlei simulaties van echte situaties.

Gallerij

Sterckx - De Smet article image