Volvo Cars en Baidu slaan handen in elkaar om autonoom rijdende auto's te ontwikkelen en produceren

Volvo Cars heeft een overeenkomst afgesloten met Baidu, de toonaangevende Chinese internetzoekprovider, om samen elektrische wagens te ontwikkelen die volledig autonoom kunnen rijden. Het doel daarvan is massaproductie voor de Chinese automarkt, de grootste ter wereld.

Volvo Cars is de eerste niet-Chinese autobouwer die zo nauw met Baidu gaat samenwerken om samen aangepaste zelfrijdende auto's te ontwikkelen. Dankzij het partnerschap zullen de ondernemingen samen zulke wagens kunnen ontwikkelen en verkopen aan potentiële Chinese klanten, wat past in de ambitie van de Zweedse onderneming om de voorkeursleverancier te worden voor mobiliteitsondernemingen overal ter wereld.

Volgens de overeenkomst zullen Volvo Cars en Baidu hun middelen samenleggen om de volgende stap te zetten en de nodige voorbereidingen te treffen voor de massaproductie van volledig elektrische en autonome wagens. De samenwerking met Baidu is voor Volvo een primeur in China, en Baidu heeft Volvo Cars specifiek uitgekozen omwille van zijn jarenlange leidersrol wat betreft veiligheid.

Baidu zal volgens de bepalingen van de samenwerkingsovereenkomst zijn platform voor autonoom rijden, Apollo, bijdragen. Bij Volvo zijn dat de deskundigheid en geavanceerde automobieltechnologieën van de onderneming.

Prognoses voor de sector geven aan dat China de volgende decennia waarschijnlijk de grootste markt voor autonome wagens ter wereld zal worden. Marktonderzoeksbedrijf IHS Markit voorspelde* eerder dit jaar dat er tegen 2040 van het geschatte wereldwijde volume van 33 miljoen autonome wagens ongeveer 14,5 miljoen in China zullen worden verkocht.

“We zetten samen met Baidu een grote stap voor de commercialisering van onze wagens met autonome optie en Volvo’s toonaangevende veiligheidstechnologie als basis”, aldus Håkan Samuelsson, President en CEO van Volvo Cars. “China, waar Baidu een topspeler is, evolueert sterk in de richting van autonoom rijden. De Chinese markt biedt ons grote kansen om voorkeursleverancier te worden van autonome wagenparken.”

“Al sinds de oprichting van het merk een eeuw geleden staat veiligheid centraal bij Volvo. Het heeft de ontwikkeling van de autoveiligheid dan ook aangedreven met belangrijke innovaties. We zijn verheugd dat Volvo Cars een strategisch partnerschap heeft afgesloten met Baidu om volledig autonome wagens te ontwikkelen die compatibel zullen zijn met Apollo, ons platform voor autonoom rijden. We kijken ernaar uit om nauw samen te werken met Volvo om de wereld de veiligste autoproducten te bieden ten behoeve van de mensheid”, aldus dr. Ya-Qin Zhang, President van Baidu.

De komende jaren wil Volvo Cars inspelen op de omwenteling die momenteel plaatsvindt in de sector en er de leiding over nemen. Die ambitie blijkt ook uit een nieuwe reeks ambities voor de langere termijn die Volvo Cars eerder dit jaar aankondigde en die de nadruk leggen op het uitbouwen van een leiderspositie wat betreft elektrificatie, autonoom rijden en nieuwe modellen voor wagenbezit en -toegang.

De overeenkomst met Baidu onderlijnt nog maar eens die ambities voor autonoom rijden. Volvo Cars wil een wereldwijde en gediversifieerde verlener van mobiliteitsdiensten worden en ziet autonoom rijden als een belangrijke groeipijler binnen die strategie. Het doel is dat tegen 2025 een derde van de jaarlijks verkochte wagens zelfrijdend is.

Gallerij

Sterckx - De Smet article image