Volvo Cars en Luminar tonen baanbrekende ontwikkeling in autonome technologie op AutoMobility LA 2018.

Volvo Cars en Luminar, een toonaangevende start-up die kernsensortechnologie ontwikkelt voor autonome voertuigen, demonstreren op het AutoMobility LA 2018-autosalon in Los Angeles de geavanceerdste LiDAR-sensor- en waarnemingscapaciteiten ooit.

De ontwikkeling van de LiDAR-technologie, die gepulste lasersignalen gebruikt om voorwerpen te detecteren, is een cruciaal element bij het ontwerpen van veilige autonome wagens. Dankzij de technologie die hen voorziet van de capaciteit om betrouwbare langeafstandsinschattingen te doen, kunnen autonome wagens veilig door complexe verkeerssituaties navigeren en aan hogere snelheden rijden.

Het is technologie als LiDAR die Volvo Cars kan helpen zijn visie voor autonome mobiliteit zoals het die eerder dit jaar demonstreerde met het Volvo 360c-concept waar te maken. De ontwikkeling van geavanceerde LiDAR-technologie en waarnemingscapaciteiten is een van de vele projecten waaraan Volvo Cars samen met zijn partners werkt voor een veilige introductie van volledig autonome wagens.

Dankzij de nieuwe waarnemingscapaciteiten die Luminar samen met Volvo Cars ontwikkelt, kan het systeem menselijke houdingen detecteren, inclusief de positie van afzonderlijke ledematen zoals armen en benen. Zo gedetailleerd was dit soort sensor nog nooit. De nieuwe technologie kan ook voorwerpen detecteren tot op een afstand van 250 meter, veel verder dus dan de LiDAR-technologie die momenteel beschikbaar is.

“Dankzij autonome technologie zullen we de menselijke beperkingen overstijgen en een ongekend niveau van autoveiligheid bereiken. Het is omwille van die veelbelovende toekomst voor de autoveiligheid dat Volvo Cars een voortrekkersrol wil spelen voor het autonoom rijden. De technologie zal uiteindelijk onze klanten en de gehele samenleving ook nieuwe voordelen bieden”, zei Henrik Green, Senior Vice President Research & Development van Volvo Cars. “Luminar deelt onze ambitie om die voordelen waar te maken en deze nieuwe waarnemingstechnologie is een belangrijke volgende stap in dat proces.”

“Het R&D-team van Volvo Cars boekt indrukwekkend snel vooruitgang bij het oplossen van de geavanceerdste problemen voor de ontwikkeling van autonoom rijden”, aldus Austin Russell, oprichter en CEO van Luminar. “Tijdens onze groei als bedrijf zijn zij een pioniersrol blijven spelen bij de ontwikkeling van een autonoom systeem dat de taken van de bestuurder kan overnemen, om uiteindelijk de fase van implementatie in echte consumentenvoertuigen te bereiken.”

Eerder dit jaar verwierf Volvo Cars een aandeel in Luminar via het Volvo Cars Tech Fund, een investeringsfonds waarmee het wil investeren in veelbelovende technologische start-ups. Die eerste investering door het Tech Fund versterkte de bestaande samenwerking van Volvo met Luminar, waarbij de focus lag op het ontwikkelen en testen van hun sensortechnologie in Volvo-wagens. Volvo Cars is de eerste van Luminars partners die het uitgebreide waarnemingsontwikkelingsplatform ten volle benut.

Afgelopen september presenteerde Volvo Cars het 360c-concept, een holistische kijk op de autonome, elektrische, geconnecteerde en veilige mobiliteit van de toekomst. Die visie ziet vier potentiële toepassingen van autonoom rijdende voertuigen – als slaapomgeving, mobiel kantoor, huiskamer en entertainmentruimte – die de manier waarop mensen reizen op een nieuwe manier invullen. Daarnaast stelt de 360c een wereldwijde norm voor om een veilige communicatie te verzekeren tussen autonome voertuigen en andere weggebruikers.

Op AutoMobility LA 2018 zal een speciale virtual reality-stand de 360c en Volvo Cars’ visie voor autonoom rijden demonstreren.

Gallerij

Sterckx - De Smet article image