Volvo Cars Tech Fund investeert in carpooldienst voor kinderen Zūm

Volvo Cars heeft via het Volvo Cars Tech Fund (de investeringsafdeling voor risicokapitaal) een aandeel verworven in Zūm, een snelgroeiende on-demand carpooldienst voor kinderen.

Het Californische bedrijf Zūm werd opgericht in 2015 en brengt een betrouwbaar netwerk van gescreende bestuurders samen. Hierdoor kunnen ouders en scholen vervoer regelen van en naar school, voor naschoolse evenementen en andere activiteiten. Het is ook mogelijk om kinderopvang voor of na een rit te voorzien als dat nodig zou zijn. Met deze dienst kunnen drukbezette ouders de dagelijkse puzzel op een veilige en betrouwbare manier oplossen.

De bestuurders worden doorgelicht via een streng proces dat uit drie stappen bestaat. Eerst en vooral moeten ze kunnen bewijzen dat ze geen inbreuken op de wegcode hebben gemaakt en dat ze ervaring hebben met kinderopvang. Elke bestuurder moet ook een rijexamen afleggen en wordt onderworpen aan meerdere achtergrondonderzoeken. Tot slot moet elke bestuurder zijn wagen komen tonen en slagen voor een grondige voertuigcontrole van 22 punten.

Zūm gebruikt machine learning en geavanceerde algoritmes om de efficiëntst mogelijke routes op te stellen en bestuurders met ritten te matchen. Dankzij een mobiele app en een online dashboard kunnen zowel ouders als scholen de ritten van de kinderen in real time volgen wanneer ze onderweg zijn.

Met zijn voorspellende activiteiten en een lean en efficiënt bedrijfsmodel dat gebaseerd is op slimme algoritmes en machine-learningtechnologie is Zūm een beduchte concurrent voor de bestaande schoolbusbedrijven en geeft het ouders en scholen meer opties.

Zūm heeft momenteel duizenden erkende bestuurders in de San Francisco Bay Area, Los Angeles en andere stedelijke gebieden in California die meer dan 80% van de bevolking van de staat kunnen bedienen. De investering van Volvo Cars maakt deel uit van een financieringsronde van Zūm. Ze willen daarmee hun activiteiten uitbreiden naar andere Amerikaanse staten en hun technologie verder ontwikkelen.

Zūm richt zich vooral op gezinnen met kinderen, wat duidelijk overlapt met het klantenbestand van Volvo Cars. Hoewel er geen beslissingen rond genomen zijn, ziet Volvo Cars ook een mogelijke samenwerking met Zūm. Het is mogelijk om Zūm toe te voegen aan de digitale klantendiensten die worden aangeboden als deel van de premium abonnementsdienst ‘Care by Volvo’. Ook kunnen Volvo’s worden ingezet als deel van het wagenpark van Zūm.

“Ouders hebben drukke levens en we begrijpen allemaal dat het een uitdaging is om de dagelijkse puzzel op te lossen”, aldus Zaki Fasihuddin, CEO van het Volvo Cars Tech Fund. “We vinden het interessant wat Zūm doet: ze bieden een betrouwbare en veilige dienst die ouders geruststelt dat hun kinderen in goede handen zijn. Voeg daarbij nog hun innovatieve technologie en het is duidelijk waarom het een goede aanwinst is voor onze investerings­portefeuille.”

Het Volvo Cars Tech Fund werd vorig jaar gelanceerd en is bedoeld om te investeren in veelbelovende technologiestart-ups over de hele wereld. Het investeert vooral in strategische technologietrends die de sector veranderen, zoals artificiële intelligentie, elektrificatie, autonoom rijden en digitale mobiliteitsdiensten.

Vorig jaar kondigde het Volvo Cars Tech Fund zijn eerste investering aan, in Luminar Technologies, een toonaangevende start-up die geavanceerde sensortechnologie ontwikkelt voor autonome voertuigen. Volvo Cars werkt met Luminar samen voor de ontwikkeling van de LiDaR-sensortechnologie.

Sinds die eerste investering heeft het Tech Fund ook geïnvesteerd in Freewire, een bedrijf dat zich toespitst op laadoplossingen voor elektrische wagens, en Forciot, een Fins bedrijf dat verbonden, printbare en rekbare elektronica ontwikkelt.

De investering door het Volvo Cars Tech Fund brengt voor de bedrijven voordelen met zich mee. Ze kunnen dan namelijk hun technologieën valideren en hun markintroductie versnellen. Bovendien kunnen ze gebruikmaken van het wereldwijde netwerk van Volvo Cars en hun unieke positie op de Chinese automarkt.

Gallerij

Sterckx - De Smet article image