Volvo Cars stelt Care Key voor als standaard voorziening op alle wagens voor veilig autodelen

Vandaag onthult Volvo Cars de Care Key, waarmee elke Volvokoper een snelheidsbegrenzing kan instellen voor zichzelf, familieleden of vrienden. De Care Key zal standaard inbegrepen zijn voor alle wagens vanaf modeljaar 2021.

Dankzij de Care Key kunnen Volvobestuurders de maximumsnelheid van de wagen begrenzen voor ze die uitlenen aan andere gezinsleden of jongere, onervaren bestuurders zoals tieners die nog maar net mogen autorijden.

De lancering van de Care Key komt er na de aankondiging eerder deze maand dat Volvo Cars de maximumsnelheid van al zijn wagens vanaf 2020 gaat begrenzen tot 180 km/u. om een krachtige boodschap over te brengen over de gevaren van overdreven snelheid.

Håkan Samuelsson, de CEO van Volvo Cars, zei deze maand dat de onderneming een debat op gang wil brengen over de vraag of autobouwers het recht, of zelfs de plicht, hebben om technologie in auto’s te installeren die het gedrag van de bestuurder beïnvloedt. Nu dergelijke technologie beschikbaar is, wordt die vraag nog relevanter.

De snelheidsbegrenzing en de Care Key maken allebei deel uit van dat initiatief en tonen hoe autobouwers actief hun verantwoordelijkheid kunnen opnemen om te streven naar het elimineren van dodelijke verkeersongevallen door beter rijgedrag te stimuleren.

“Wij vinden dat een autobouwer een verantwoordelijkheid draagt om de verkeersveiligheid te helpen verbeteren”, aldus mijnheer Samuelsson. “Onze recent aangekondigde snelheidsbegrenzing past al in die visie en de Care Key is een nieuw voorbeeld ervan. Veel bestuurders willen hun wagen kunnen delen met vrienden en familie maar weten niet goed hoe ze ervoor kunnen zorgen dat die veilig rijden. De Care Key biedt een goede oplossing en gemoedsrust.”

Naast de potentiële bevordering van de veiligheid zullen opties zoals een snelheidsbegrenzing en de Care Key waarschijnlijk ook financieel voordelig zijn voor Volvobestuurders. De onderneming is momenteel op verschillende markten verzekeringsmaatschappijen aan het uitnodigen om samen te zitten in verband met een speciale voordelige verzekering voor Volvobestuurders die deze veiligheidsvoorzieningen gebruiken.

De specifieke deals en voorwaarden zullen afhangen van de plaatselijke marktomstandigheden, maar Volvo Cars verwacht dat het binnenkort de eerste overeenkomsten met nationale verzekerings­maatschappijen zal kunnen aankondigen.

“Als we beter gedrag kunnen aanmoedigen en ondersteunen met technologie die bestuurders veiliger helpt rijden, dan is het maar logisch dat dat ook positieve gevolgen heeft voor de verzekerings­premies”, aldus mijnheer Samuelsson.

Gallerij

Sterckx - De Smet article image