Dit is Kia’s compacte crossover

Kia maakt vandaag een eerste schets van een compact crossover model wereldkundig op basis van de bestaande Ceed. Dat zou meteen de vierde variatie op het Ceed-thema betekenen.

Kia bouwt de Ceed vandaag al met een klassiek vijfdeurs koetswerk, er is een Proceed coupéversie met drie deuren en de Koreaanse constructeur heeft ook al een SW-breakversie in de etalage. Het is niet uitzonderlijk dat Kia uitgerekend met deze basis verder aan de slag gaat, want de Ceed is voor Kia het best verkopende model. De bodemplaat wordt overigens ook gedeeld met de Hyundai i30. Hoewel Kia de basis en de motorisaties van de Ceed zal overnemen, hebben de designers wel een totaal nieuw koetswerk uit hun mouw getoverd. Uiteraard ligt de gordellijn hoger, maar ook de rest oogt helemaal anders, dat merk je bijvoorbeeld aan de brede C-stijl die duidelijk zichtbaar is op dit eerste beeld dat we onder ogen krijgen.

De constructeur houdt de naam vandaag nog even voor zich, maar in de wandelgangen wordt over de XCeed gesproken. Qua aandrijving zal hij het – net zoals tal van andere crossovers – zonder vierwielaandrijving moeten stellen. Onder de motorkap worden compacte drie- en viercilinders op benzine of diesel verwacht die we kennen uit de bestaande Ceed. Dit model zal onder de al even populaire Kia Sportage (SUV) worden gepositioneerd, maar zou hij mogelijk wel in het vaarwater van de Stonic (ook een Kia) kunnen komen, al wordt die laatste op een kleiner B-segment platform gebouwd. De toekomstige Kia XCeed zal wellicht nog dit jaar op de markt komen.


Bron: GoCar

Gallerij

Sterckx - De Smet article image