Volvo Cars gaat energieverbruik en uitstoot verlagen met nieuwe lakspuiterij

Volvo Cars kondigt vandaag aan dat het zijn huidige lakspuiterij in de Torslanda-autoproductiefabriek zal vervangen door een nieuwe, waarvan het energieverbruik en de uitstoot minstens een derde lager zouden liggen.

De aankondiging past in de ambitie van de onderneming om tegen 2025 wereldwijd klimaatneutraal te produceren en komt er na de installatie van zonnepanelen in de vestiging in Gent en de transformatie van de motorfabriek in het Zweedse Skövde tot de eerste klimaatneutrale vestiging in het wereldwijde productienetwerk, beide in 2018.

De nieuwe lakspuiterij zal miljarden Zweedse kronen kosten en maakt deel uit van een groter investeringsplan voor de Torslanda-fabriek. De werken gaan van start in 2020.

De installatie van de nieuwe lakspuiterij illustreert bovendien zowel Volvo Cars’ engagement om ook in de toekomst in Zweden te blijven produceren als de ambitieuze groeiplannen van de onderneming.

De Torslanda-fabriek is met een output van 291.000 wagens in 2018 de grootste productievestiging van Volvo Cars wat betreft volume. Er zijn circa 6.500 productiemedewerkers tewerkgesteld, die wagens produceren op basis van Volvo’s eigen schaalbare wagenplatform SPA, waarop alle wagens uit de 90- en 60-reeksen worden gebouwd.

De introductie van een nieuwe lakspuiterij maakt het mogelijk om efficiëntere productieprocessen aan te wenden en ondersteunt de lancering van een nieuwe generatie Volvo-modellen, die grotendeels zullen worden gebouwd op basis van SPA2, een verbeterde versie van de SPA-architectuur.

“We hebben vastgesteld dat onze lakspuiterij een afdeling is waarvan we het energieverbruik en de uitstoot aanzienlijk kunnen verminderen”, aldus Javier Varela, Senior Vice President Manufacturing & Logistics bij Volvo Cars. “Volvo Cars streeft naar een toekomst met ecologisch duurzamere bedrijfsactiviteiten. Bovendien draagt deze investering bij tot onze plannen om ervoor te zorgen dat de Torslanda-fabriek internationaal kan blijven concurreren.”

Naast zijn projecten om het energieverbruik en de uitstoot te verlagen in zijn wereldwijde productienetwerk wil Volvo Cars ook meer duurzame materialen gebruiken in zijn producten. Zo wil het dat tegen 2025 minstens 25 procent van het plastic dat wordt gebruikt in elke nieuwe Volvo-wagen bestaat uit gerecycleerd materiaal.

Bovendien zet de onderneming zich in om minder plastic te gebruiken in zijn activiteiten. Zo is het proces om plastic voor eenmalig gebruik tegen eind 2019 uit alle kantoren, kantines en evenementen over de hele wereld te bannen volop aan de gang. Tot nu toe heeft het programma al meer dan 20 miljoen plastic items voor eenmalig gebruik, zoals bekers, verpakkingen van voedingsmiddelen en bestek, vervangen door duurzamere alternatieven, zoals biologisch afbreekbare producten van papier, pulp en hout.

Het toonaangevende klapstuk van Volvo Cars’ engagement om de impact van zowel zijn producten als zijn bedrijfsactiviteiten op het milieu te verminderen werd al in 2017 aangekondigd: Volvo Cars verbindt zich ertoe dat na 2019 alle nieuwe Volvo-wagens een elektrische aandrijving zullen hebben. Intussen heeft Volvo Cars die strategie kracht bijgezet door te verklaren dat het de bedoeling is dat tegen 2025 de helft van zijn wereldwijd verkochte wagens volledig elektrisch is.

Gallerij

Sterckx - De Smet article image