Volvo Cars en Uber stellen een zelfrijdend productievoertuig voor

Volvo Cars, een leider op het vlak van autoveiligheid, en het toonaangevende carpoolbedrijf Uber, zetten de volgende stap in hun strategische samenwerking en stellen vandaag een gezamenlijk ontwikkelde productieauto voor die in staat is om autonoom te rijden.

Uber en Volvo Cars sloten in 2016 een gezamenlijke engineeringovereenkomst en hebben sindsdien verschillende prototypes ontwikkeld, waarmee de bedrijven de evolutie van zelfrijdende auto's willen versnellen. De Volvo XC90 SUV die vandaag wordt voorgesteld, is de eerste productieauto die in combinatie met het zelfrijdende systeem van Uber volledig autonoom kan rijden.


Het XC90-basisvoertuig is uitgerust met enkele wezenlijke veiligheidsvoorzieningen, waardoor Uber eenvoudig zijn eigen zelfrijdende systeem kan installeren. Hierdoor wordt het voor Uber mogelijk om in de toekomst zelfrijdende auto's in te zetten in zijn netwerk, als een autonome dienst voor het delen van vervoer.


De belangrijkste kenmerken van het autonome rijklare productievoertuig van Volvo Cars omvatten verschillende back-upsystemen voor zowel de stuur- als de remfunctie, alsook voor noodstroom voor de batterij. De back-upsystemen zijn zo ontworpen dat ze onmiddellijk ingrijpen en de auto tot stilstand brengen wanneer een van de primaire systemen om welke reden ook uitvalt.


Naast de ingebouwde back-upsystemen van Volvo is er een reeks speciaal ontworpen sensoren op en in het voertuig ingebouwd waardoor het zelfrijdend systeem van Uber veilig kan werken en in een stedelijke omgeving kan manoeuvreren.


In combinatie met het voertuigplatform van Volvo kan het zelfrijdende systeem van Uber op een dag zorgen voor veilig en betrouwbaar autonoom autodelen, zonder dat een Mission Specialist nodig is. Dat zijn de speciaal opgeleide Uber-medewerkers die de auto bedienen en controleren in gebieden die afgebakend en geschikt zijn voor autonoom rijden.


De autonome rijklare productieauto die vandaag wordt voorgesteld, maakt deel uit van de commerciële overeenkomst die Volvo Cars in 2016 met Uber heeft gesloten. In de komende jaren voorziet die in de levering van tienduizenden autonome basisauto's die klaar zijn voor gebruik.


“Wij geloven dat we dankzij de technologie van het autonoom rijden de veiligheid verder kunnen verbeteren. Dat is per slot van rekening de basiswaarde van ons bedrijf", aldus Håkan Samuelsson, President en CEO van Volvo Cars. “We verwachten dat tegen 2025 een derde van alle auto's die we verkopen volledig autonoom zal zijn. Onze overeenkomst met Uber onderstreept onze ambitie om de leverancier bij uitstek te zijn voor grote ondernemingen die zich met (personen)vervoer bezighouden.”


“Een nauwe samenwerking met bedrijven als Volvo is onontbeerlijk om op een efficiënte manier een veilige, schaalbare, zelfrijdende vloot te bouwen", zegt Eric Meyhofer, CEO van Uber Advanced Technologies Group. “Volvo staat al lang bekend om hun visie op veiligheid, die centraal staat bij hun nieuwste, rijklare, zelfrijdende basisvoertuig. In combinatie met onze technologie voor autonoom rijden zal dit voertuig een belangrijke toevoeging zijn aan het autonome productaanbod van Uber."


Volvo Cars is van plan om in begin van het komende decennium een soortgelijk autonoom basisvoertuigconcept te gebruiken voor de introductie van zijn nieuwe autonoom rijdende auto's. Die technologieën, die zullen worden geïntroduceerd op de volgende generatie Volvo-modellen op basis van de SPA2-architectuur, zullen functies omvatten die autonoom rijden zonder toezicht mogelijk te maken in duidelijk afgebakende gebieden, zoals snelwegen en ringwegen.


Volvo Cars is van mening dat autonoom rijden enorme voordelen kan opleveren op het gebied van veiligheid op de weg voor de samenleving als geheel, zodra alle auto's autonoom zijn. Tot het zo ver is, kan de technologie klanten een betere rijervaring bieden door bepaalde kleinere taken, zoals het stoppen en vertrekken in de file, over te nemen.Gallerij

Sterckx - De Smet article image